49. Да проуча празненство или ритуал от друга култура.

Белтейн е традиционен празник, отбелязван от келтските общности в Шотландия и Ирландия в началото на месец май. Традиционно се празнува на 1-ви май – средата на периода между пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Алтернативна дата има около 5-ти май (стария Белтейн), когато е най-близкото пълнолуние. Названието на празника ознавача “огънят на Бел”. Белин е едно от имената на бога на слънцето, чиято коронация се отбелязва на този ден.

Белтейн винаги е бил отбелязван с пирове и ритуали. На този празник се палят големи огньове, танцува се около тях и се предсказват бъдещите брачни двойки. В старата келтска вяра това е времето на сексуални удоволстия и лекомислия. С този празник келтите чествали плодовитостта на своята земя и животни. Основен елемент в традицията е огънят, който дава и името на празника.

В навечерието на Белтейн всички огньове в келтската общност били загасяни и нов свещен огън бил запалван от вожда на селото или от духовния водач. От този огън се запалвали една или две клади и всичкият добитък на общността бил прекарван през или между тях. Вярвало се, че димът и пламъците ще пречистят стадото, пазейки го от болести през следващата година и осигурявайки плодовито потомство. След това жителите на селото занасяли от този огън в домовете си и разпалвали огнищата наново. Те танцували около огъня, вярвайки, че така осигуряват добра поличба за себе си и за своите семейства.

Младите хора прекарвали цялата нощ в гората и танцували на следващия ден около Майското дърво. Старите брачни двойки можели да махнат пръстените си (и забраните, които те пораждат) само за тази една нощ. На сутринта се събирала дивата магическа вода (роса, поточета и др.), с която после можело да се измиеш за красота или да пиеш за здраве. Много хора излизали при първи петли, за да събират цветя и клонки, с които украсявали къщите си. Жените сплитали цветя в косите си.

Белтейн отбелязва връщането на живота, на страстта. В древните езически традиции се смята, че Белтейн е времето, когато младият Бог достига зрялост. Събуден от енергиите, които извират от природата, той пожелава Богинята. Те се влюбват, лежат сред тревата и цветята и се обединяват. Тя забременява от него. Техният брак се почита с този празник. Обикновено за да се отбележи това, се приготвят сладки, които се потапят в мед.

По своето значение (повишаване на плодовитостта) и по извършваните ритуали (танци около огъня) Белтейн може да бъде свързан с празнуваната по същото време в Германия нощ на света Валбурга – Валпургиевата нощ. От древни времена честването на този празник е включвало палене на гигантски огньове в името на настъпващата пролет.

Коментари (2) Публикувано на 19/10/2006 в Идеи

Коментари (2)

  1. 01/11/2007

    Ани каза:

    Аз май няма скоро да си тръгна от блога ти…Нещо се заплеснах и се разхождам назад във времето…

  2. 28/01/2023

    alinnerne каза:

    Comment High doses greater than 80 mg of furosemide may inhibit binding of thyroid hormones to carrier proteins and result in transient increase in free thyroid hormones, followed by overall decrease in total thyroid hormone levels viagra tablet online Despite these limitations, this overview serves as a starting point to a deeper study of the drug shortage situation in Colombia and its integration with global data

Оставете коментар

(задължително)
(задължителен)