Разхвърляни впечатления от Македония

Пътищата
В много добро състояние. Една дупка за 1000 км. Има доста магистрали, за които се плаща. Останалото е добре поддържан планински път. На всичкото отгоре и пуст.

Шофьорите
Изключително толерантни един към друг. В общи линии спазват правилата и са културни и възпитани. Карат леко над ограничението и обикновено изпреварват без мигач, но са много далеч от изцепките на българските си колеги.

Пътните полицаи
Любезни и отзивчиви хора. Не се заяждат за това, че си навлязъл неправилно в еднопосочна улица, където липсват указания за такава. Дори да си с чужда регистрация.

Хората
Мили и гостоприемни. Вечер повечето са навън, но е възможно това да е само заради празниците. Музика и дискотеки има поне до 2 ч през нощта.

Македонките
В частност представителките на нежния пол са красиви и стройни. Обличат се с вкус, сексапилни, без да са прекалено разголени. Ръстът им се движи в границите 175-195 см.

Езикът
Думи като менувачница, билетарница, продавница, екзактно, мапа, заврътки и наврътки, яви се на телефона… ми докарват широка усмивка. :-D

Храната
Имат много вкусен хляб, който успя да впечатли и нелюбител на тестените изделия като мен. Сервира се безплатно с всяко ядене. В Македония все още ядат истински домати, кисело мляко и яйца с оранжево-червен жълтък.

Бирата
От местните бири опитах две – Златен Даб и Скопско пиво. Само Скопското ми хареса. За по-консервативните има и Каменица.

Цените
Повечето неща, като храна, дрехи, цени в заведенията, са като в България. Изключения са платен паркинг за 30 ст на час или 3 лв за цял ден. А талончето “ке го чуваш или ке загинеш”. :-D

Природата
В по-голямата си част Македония е планинска. Най-живописната част е по пътя от Струга през Дебър за Гостивар. Дефилета, езера и язовири, красота… Все пак е близо до границата с Албания и може да ви посети добрия чичко полицай.

Църквите и манастирите
Много са и са навсякъде. Предимно във византийски стил. Задължително да се види манастирът в Райчица, близо до Дебър. Не знам дали тук му е мястото, но има и доста джамии. Нормално, предвид процента албанско население.

Градовете
Не само обществените сгради, но и много частни домове са окичени със знамена. Като че ли във всеки град главната улица носи името Маршал Тито.

Битоля
Личи си, че е бил голям и процъфтяващ град в миналото. Сега обаче е запуснат. Само по централната улица са освежени фасадите на някои стари къщи. Пътни знаци, указателни табели – йок! Да не ти се налага да шофираш там.

Охрид
Курорт, навалица, сергии… След Битоля все едно си се върнал в цивилизацията. На всяка крачка ти предлагат “роомс”. Бих го сравнила с нашия Несебър или поне какъвто го помня отпреди години.

Плажът
Би било преувеличено няколкото скали в самия Охрид да се нарекат плаж. Ако сте с кола обаче, наоколо могат да се намерят доста приятни закътани плажчета, оградени със зеленина и с кристално бистра вода. Да се отбележи, че дори там девойките се пекат задлжително с горнище. :-(

Скопие
Там се кара само направо, независимо накъде си тръгнал. Беше прекалено горещо за разходка и видях много малка част от града, но в едно от заведенията на центъра правят хубав фреш от ябълка.

Щип
Всички пътища водят към Щип. Поне според една указателна табела, сочеща ‘Щип направо’, и под нея друга – ‘Щип надясно’. За сметка на това няма много какво да се види, освен живота на местните. Което хич не е малко, но малко хора ги интересува. ;-)

Сватбите
За три дни бяхме свидетели поне на пет сватби. В Македония хората явно се женят повече, отколкото у нас. Доколкото забелязах и в доста по-ранна възраст.

Коментари (3) Публикувано на 15/08/2008 в Места

Коментари (3)

 1. 22/08/2008

  Vesela каза:

  Хихи! Много приятно описание! Да ти кажа, Рени, прииска ми се да ида и в МАкедония! Много се радвам на хора, които ходят в други държави и не се опитват да видят лошото. Между другото, и аз работя с мАкедонци, редовно се бараме по телефона, даже се понаучих да използвам от техните думи и са ми симпатични хора, дружелюбни са някак, неподправени! Сигурно и на тях сме им смешни като говорим. Между другото, ако не си го видяла вече, виж това:

  http://svejo.net/home/link_summary/50124

  И ти желая все по – често да пътуваш!

  /Весела

 2. 25/08/2008

  rendeto каза:

  Благодаря, благодаря, да ти се връща тъпкано! ;-)
  А на какво се смяха те – на “чешмяна вода”, но забравих каква беше тяхната дума. Важното е да се разбираме. :-)

 3. 18/07/2019

  JamesRes каза:

  kamagra oral jelly kaufen Г¶sterreich
  kamagra online
  kamagra kopen in de winkel nederland
  kamagra 100mg
  kamagra oral jelly india price
  kamagra oral jelly for sale
  kamagra kopen rotterdam
  kamagra reviews users

Оставете коментар

(задължително)
(задължителен)